Naast DUO heeft ook het CBS een schat aan informatie over het onderwijs. In tegenstelling tot DUO publiceert het CBS alleen geaggregeerde gegevens. Lees eerst deze blog over hoe je de data van het CBS moet gebruiken. De datasets zijn te vinden op het open data portaal van het CBS.
Hoeveel mensen zijn er klaar met een mbo opleiding?
Het CBS publiceert in het eerste kwartaal van 2015 de voorlopige cijfers over de uitstroom uit het schooljaar 2013/2014. Op dit moment is de data van 2012/2013 tot begin de jaren ’90 al beschikbaar. In de dataset is per opleidingsrichting opgenomen hoeveel mensen er uitstromen na afronding van hun opleiding. De opleidingsrichtingen zijn gegroepeerd op sector.
Er zijn vier sectoren: landbouw, techniek, economie en zorg. Naast deze sectoren is er ook nog een combinatiesector: deze opleidingsrichtingen vallen in meerdere sectoren. Binnen de sectoren zijn er negen opleidingsrichtingen waaronder bijvoorbeeld “Landbouw en dieren” en “ICT.” Deze opleidingsrichtingen worden nog verder gespecificeerd.
In de dataset wordt verder onderscheid gemaakt verschillende soorten opleidingsniveaus: van AssistentenopleidingNiveau1 tot SpecialistenopleidingNiveau4b. Verder geeft de dataset de verschillende regio’s (“RegioS”) en er kan worden geselecteerd op perioden.
Ook heeft het CBS een dataset met daarin data met het aantal inschrijven per opleidingsrichting en sector (“OpleidingsrichtingEnSector”). Deze data gaat dus over hoeveel mensen de opleiding op dat moment volgen. De variabelen zijn hier identiek aan de dataset over de uitstroom. Ook hier is de regio en het niveau opgenomen. Anders is dat in deze dataset ook de “Leerweg” is opgenomen. De leerweg is of het gaat om een bol- of bbl-opleiding. Een bol-opleiding is enkel school (met een stage), een bbl-opleiding is werken leren. In de laatstgenoemde categorie gaat het dus om deelnemers die werken en naar school gaan.
Hoeveel mensen studeren af in het hoger onderwijs?
Het CBS heeft ook data over de uitstroom in het hoger onderwijs. De data is steeds gecategoriseerd op basis van demografische gegevens. Zo kan je de uitstroom bekijken op leeftijd, herkomst en vooropleiding. In de dataset waarin de leeftijd op uitstroom wordt gegeven is naast de leeftijd ook het geslacht bekend. Belangrijker zijn de variabelen “Studierichting” en “Opleidingsvorm.” Ook is uiteraard de periode gegeven waarop de data betrekking heeft. Onder de variabele “Studierichting” wordt aardig specifiek weergegeven om wat voor studierichting het gaat. Deze studierichtingen worden aangeduid met een code die is opgenomen in de metadata. Zo krijgt de studierichting “Fysiotherapie” de code 72609. De “Opleidingsvorm” houdt in of een opleiding voltijd of deeltijd is. Bij een deeltijdopleiding wordt de opleiding gecombineerd met andere bezigheden als werk.
Gelijk aan de mbo-data heeft CBS ook over het hoger onderwijs gegevens over het aantal inschrijvingen. Hierin wordt gebruikt van dezelfde studierichting-codes als bij de uitstroomdata. De opleidingsvorm is wel anders: hier wordt nu duaal aan toegevoegd: deze opleidingsvorm houdt in dat men werkt en leert. In tegenstelling tot bij deeltijdopleidingen is het werk bij duale opleidingen integraal onderdeel van de opleiding. Ook is in deze dataset ook het “onderwijssoort” opgenomen: er wordt onderscheid gemaakt naar hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Uiteraard zijn ook de totalen bekend.
Wat kan je met deze data?
Met deze data kunnen de onderwijstrends in de gaten worden gehouden. Waar schrijven mensen zich op in? Welke uitstroom kunnen we verwachten op de arbeidsmarkt? Welke uitstroom is er het afgelopen jaar geweest? Deze trends kunnen vergeleken worden met de arbeidsmarktontwikkelingen. Zijn er nog wel genoeg banen voor de jongeren die afstuderen in opleidingen? Uiteraard is er meer data beschikbaar op het Open Data portaal van het CBS. Ook is het mogelijk om op microniveau per onderwijsinstelling te bekijken hoeveel inschrijvingen er per opleiding zijn: kijk hiervoor naar de DUO data.