In de Open Onderwijs API staan nu ook gegevens over onderwijspersoneel, gemiddelde cito-scores per school, de nieuwe samenwerkingsverbanden voor Passend Onderwijs, welke basisschoolleerlingen naar welke middelbare school gaan en álle data uit de Toezichtkaart van de Onderwijsinspectie. Ook is het project nu volledig open-source.
Deze zomer zijn er een groot aantal datasets toegevoegd aan de API. Het zijn 25 datasets van DUO en 11 datasets van de Onderwijsinspectie. Op de documentatie van de API kan je zien welke datasets er nu allemaal in staan. De DUO data heeft een flinke update gekregen. Zo is er data toegevoegd over het passend onderwijs, het primair onderwijs en het voorgezet onderwijs.
- Op het terrein van passend onderwijs is er data toegevoegd over samenwerkingsverbanden tussen scholen en het aantal passend onderwijsleerlingen naar cluster.
- Over basisonderwijs is er data toegevoegd over aantallen leerlingen en het schooladvies dat gegeven is.
- Ook is er een dataset toegevoegd over doorstromers van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.
- Over het voorgezet onderwijs is er informatie toegevoegd over het aantal lesuren per vak en het onderwijspersoneel.
- Tevens zijn er nu gegevens opgenomen over het volwassenenonderwijs.
Ook de data van de schoolinspectie heeft een update gekregen.
- Vanaf nu zijn ook de gemiddelde cito-scores per school en andere eindtoetsen opgenomen in de API.
Met deze nieuwe gegevens kun je apps bouwen die inzicht geven in vragen zoals:
- Worden vrouwen in het onderwijs steeds jonger of ouder dan mannen?
- Zoeken basischoolleerlingen een middelbare school in de buurt? En verschilt dat per provincie?
- Waar in Nederland werken de meeste deeltijd-docenten?
- Gaan leerlingen van basisscholen met hoge eindtoets-scores naar middelbare scholen met hoge eindexamencijfers?
Het is nu ook makkelijker om met regelmaat automatische scrapes te doen voor up-to-date data. We hebben nog niet besloten met welke regelmaat dit zal gebeuren, maar binnenkort zullen we een vaste update-frequentie invoeren.
Ten slotte is de code van het project nu open source. De broncode van de software die de data inlaadt uit de originele bronnen, opruimt en beschikbaar stelt staat openbaar op GitHub. Dit is een platform waarmee iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de OpenOnderwijsData API. Ook is het precies duidelijk wanneer welke veranderingen zijn gemaakt. Je kan bijvoorbeeld precies bekijken welke datasets er deze zomer zijn bijgekomen.